ROH: Rigoletto
Categorie: 
Klassiek, Opera
Release datum
16-01-2018
Speelduur: 
2 uren 45 minuten

                                 RIGOLETTO

OPERA IN DRIE BEDRIJVEN

LIVE IN QUATRO CINEMA OP DINSDAG 16 JANUARI 2018

DAVID MCVICARS GELAUWERDE PRODUCTIE VAN VERDI’S EVEN HEFTIGE ALS TRAGISCHE OPERA WORDT GEDIRIGEERD DOOR ALEXANDER JOEL EN UITGEVOERD DOOR EEN UITMUNTENDE CAST, AANGEVOERD DOOR DIMITRI PLATANIAS,LUCY CROWE EN MICHAEL FABIANO.

Bedrogen onschuld, dat is waar het om draait in David McVicars enscenering van Verdi’s indringende tragedie voor The Royal Opera.

Rigoletto, hofnar van de losbandige hertog van Mantua, wordt door de vader van een van de slachtoffers van zijn broodheer vervloekt om zijn onbeschaamde geschater. Als de hertog Rigoletto’s dochter Gilda verleidt, lijkt het of de vloek is uitgekomen…

David McVicar benadrukt in zijn productie de wreedheid die hoogtij viert aan het hof van Mantua. Rijk geklede hovelingen geven zich op de klanken van Verdi’s vurige dansen over aan orgieën en drinkgelagen. De opera telt vele muzikale hoogtepunten. Daaronder de lichtzinnige aria ‘La donna è mobile’, waarin  de hertog zijn minachting voor vrouwen  breed uitmeet, maar ook Gilda’s superbe, weeklagende duetten met Rigoletto en de hertog, en het overweldigende kwartet in het derde bedrijf dat de stemmen zo fraai met elkaar verweeft terwijl het verhaal zich naar  de verpletterende ontknoping spoedt.

Giuseppe Verdi omschreef in 1855 Rigoletto als zijn ‘beste opera’. Hij had het aan de stok gekregen met de staat – de censors hadden bezwaar tegen de manier waarop de immorele hertog was geportretteerd – maar hij haalde zijn gelijk met het enorme succes van de première in 1851. Rigoletto werd in de daaropvolgende tien jaar 250 keer uitgevoerd en heeft sindsdien altijd repertoire gehouden.

GESCHATTE TIJDSDUUR: 2 UUR EN 45 MINUTEN, INCLUSIEF ÉÉN PAUZE | ITALIAANS GEZONGEN, MET NEDERLANDSE ONDERTITELING

MUZIEK GIUSEPPE VERDI

REGIE DAVID MCVICAR

MUZIKALE LEIDING ALEXANDER JOEL

RIGOLETTO DIMITRI PLATANIAS

GILDA LUCY CROWE

HERTOG VAN MANTUA

MICHAEL FABIANO

RIGOLETTO by Verdi ; (Gilda) ; Directed by David McVicar ; Set designed by Michael Vale ; Costume design by Tanya McCallin ; Lighting design by Paule Constable ; The Royal Opera ; At the Royal Opera House, London, UK ; 9 September 2014 ; Credit: Catherine Ashmore / Royal Opera House / ArenaPAL ;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Speeltijden & Tickets